Latest

Na poziv Operativno Komunikacijskog centra Civilne Zaštite - kantona Sarajevo dana 14.01.2018 godine, Gorska Služba Spašavanja - stanica Sarajevo je krenula u potražnu akciju za maloljetnim licem inicijala A.C.

Gorska Služba Spašavanja - stanica Sarajevo je za vikenda (subota, 09.12.2017 godine) održala vježbu spašavanje iz jame nazvanu: "Speleo vježba Čavljak". Kako su speleološki objekti samo po sebi zahtjevni tako i ovakva vježba predstavlja izazov svakom spasiocu, a i stanici koja je organizuje.

Vježbe su neizostavan dio rada stanice i svakog člana. Da bi se spasili životi pored znanja i tehničke opremljenosti neophodna je uvježbanost i koordinisano djelovanje svih tijela uključenih u akciju. U svrhu poboljšanja efektivnosti djelovanja i spašavanju u zimskim uslovima Gorska Služba Spašavanja - stanica Sarajevo na Bjelašnici će 06. decembara 2017. godine održati vježbu "Smetovi 2017" u saradanji sa Oružanim snagama BiH.

U dane vikenda, 18. - 19.11.2017 godine, na Olimpijskoj planini Bjelašnici održana je vježba u okviru koje je provjerena psihička, fizička i tehnička sposobnost članova Gorske Službe Spašavanja - stanica Sarajevo.

U 21h Gorska Služba Spašavanja - stanica Sarajevo dobila je poziv za pomoć a u koordinaciji sa Kantonalnom upravom Civilne Zaštite i Operativno Komunikacijskog Centra 121 ekipe su krenule u potragu.

Dana 06-07.11.2017 godine članovi Gorske Službe Spašavanja - Stanice Sarajevo, u sklopu planiranih aktivnosti za 2017. godinu, uspješno su završili još jednu obuku helikopterskog spašavanja na helikopteru MI-8 MTW.

Danas smo svjedoci se većih klimatskih promjena i prirodnih nesreća poput poplava koje su sve češće kako u svijetu tako i u Bosni i Hercegovini. Silom prilika smo prepoznali da je sve veća potreba za spašavanje i urbanim sredinama, u slučajevima prirodnih katastrofa i u svim nepristupačnim i skučenim prostorima, te da je neophodno da naši spasioci budu prikladno obučeni za takvu vrstu spašavanja, kao što su obučeni za spašavanje u planinama.

Gorska Služba Spašavanja
Mountain Rescue Service

Centar za obavještavanje

121

+387 62 654 456
+387 61 299 443

gss@gss-sarajevo.com