Izvor: Vijesti.ba

SARAJEVO- Gorska služba spašavanja Federacije BiH (GSS FBiH) smatra nedavno formiranje tzv. Saveza gorskih službi spašavanja u BiH, "skandaloznim, nelegalnim i flagrantnim kršenjem nadležnosti i ustavno-pravnog poretka“.

- Spomenuti Savez je formiran 12. augusta i kao takav se nastoji prezentirati zvaničnim i krovnim savezom gorskih službi spašavanja u BiH, što je obmanjivanje struktura vlasti i javnosti. Formiran je od raznih, nekompetentnih klubova i udruženja koji nisu specijalizirani za opis poslova koji je domen Gorske službe spašavanja, čime u velikoj mjeri dovode u pitanje samo djelovanje na terenu i bezbjednost svih građana koji bi bili, eventualni, predmet njihovog djelovanja - navodi GSS FBiH. 
 
U saopćenju se navodi "da GSS FBiH okuplja devet stanica Gorske službe spašavanja s područja cijele FBiH, s tradicijom od više od 60 godina, proizašle iz Planinarskog saveza BiH kao potreba da se unaprijedi sigurnost planinara i ostalih posjetilaca planina i kao takav je pravni nasljednik prijeratnog republičkog GSS“. 
 
Sve stanice - članice GSS FBiH su i članice međunarodne krovne asocijacije za spašavanje ICAR-CISA te "kao takve licencirane za spašavanje na visinama i teško pristupačnim terenima“. 
 
- Posebno zabrinjava uloga Ministarstva sigurnosti BiH, konkretno pomoćnika ministra sigurnosti Samira Agića koji je na pres-konferenciji iznio neistinu da su u ovaj savez uključene sve gorske službe s teritorije BiH. Ustavno pravni poredak BiH jasno je definirao način formiranja službi, saveza na nivou BiH a on podrazumijeva udruživanje zvaničnih entitetskih pravnih subjekata, u ovom slučaju Gorskih službi spašavanja FBiH i RS. Shodno tome, predstavljanje spomenutog saveza kao državnog može se smatrati i svojevrsnim atakom na ustavno-pravno uređenje Bosne i Hercegovine - ističe GSS FBiH. 
 
Navodi se da "u smislu navedenog, GSS Federacije BiH u potpunosti podržava nedavni protest po istom osnovu, koji je vlastima u RS-u uputila GSS stanica Jahorina“. 
 
- Napominjemo da je ovim činom načinjeno i grubo kršenje raspolaganja državnom imovinom jer su donacijska materijalna sredstva netransparentno i bez ikakve procedure data u vlasništvo samozvanom Savezu, koji ustavno-pravno ne može biti krovna organizacija gorskih službi spašavanja u BiH - ističe se u saopćenju za javnost Gorske službe spašavanja FBiH. 
 
(Fena) 

Vaš GSS Team...


Gorska Služba Spašavanja
Mountain Rescue Service

Centar za obavještavanje

121

+387 62 654 456
+387 61 299 443

gss@gss-sarajevo.com