Gorska Služba Spašavanja - stanica Sarajevo je u nedjelju (11.09.2016. godine), u organizaciji Gorske Službe Spašavanja Federacije Bosne i Hercegovine (GSS FBiH) izvela i učestvovala u vježbi medicinskog zbrinjavanja, spašavanja i transporta povrijeđenog iz ferate na lokalitetu Eko centra Blagaj.

U vježbi “Zajedno 2016” sudjelovalo je 76 spasilaca iz 9 Stanica u sastavu GSS FBiH. Simulacija složene operacije zbrinjavanja, spašavanja i transporta povrijeđenog zahtijevala je dobro planiranje, sigurnu izvedbu akcije i uspješnu koordinaciju rada gorskih spasioca. 

Pripadnici GSS FBiH su medicinski zbrinuli povrijeđenu osobu i na pravcu njenog transporta osigurali i postavili sidrišta, priječnice, međuosiguranja i osiguranja potrebna za sigurnu realizaciju transporta i vježbe u cjelini. 
Vježbom je provjerena spremnosti i obučenosti pripadnika GSS FBiH, koordinacija između sudionika vježbe, funkcioniranje i uspostavljanje veza u akcijama spašavanja, a provjeren je i dio opreme s kojom raspolažu Stanice i GSS FBiH. Prema iskustvima iz ove vježbe stvorene su pretpostavke za izradu standardnih operativnih procedura (SOP) za djelovanje GSS FBiH.
Vježbi su prisustvovali predstavnici Civilne zaštite i EUFOR-a, a njenu realizaciju su pomogli Omladinski klub “Novi val” iz Blagaja i Crveni križ Grada Mostara.

Vaš GSS Team...

Facebook