U subotu, 12. maja 2018. održana je završna vježba za Kandidate za prijem u članstvo Gorske službe Spašavanja - stanica Sarajevo. Proteklih 6 mjeseci kandidati za članove prolazilli su incijalnu obuku i period upoznavanja i promatranja. Jučer su na području Čavljaka i Bukovika radili završnu vježbu koja je osmišljena da testira kako znanje, fizičku izdržljivost i timski rad, tako i psihološku izdržljivost. Tokom 5 sati trajanja vježbe kandidatima nije dozvoljen unos hrane, vode ili pušenje cigara. Vježba je započela sa marširanjem prema lokaciji simulirane nesreće uz nošenje opreme. Prema scenariju povrijeđeni je planinar pao sa litice te ima otvoreni lom potkoljenice, kao i unutrašnje povrede uz sumnju povrede kičme. Nakon zbrinjavanja kandidati su pristupili transportu do doma Čavljak gdje su stigli u 21.00 i gdje ih je čekala večera, ali i analiza vježbe.

Kandidati će u sljedećim danima također pristupiti teorijskom testu prve pomoći kao i izlaznom testiranju fizičke spreme.

Prema zalaganju i rezultatima vježbi i testova Stanica će odlučiti koji kandidati se mogu uključiti u rad stanice. Pred kandidatima je u svakom slučaju još puno rada u učenja, te im tek predstoji prava obuka i uključenje u aktivnosti.

Vaš GSS Team...

Facebook