Proteklog vikenda, u periodu od 24. - 26.8.2018. godine odžan je trening kamp članova Gorske Službe Spašavanja - stanice Sarajevo na lokalitetu prirodnog parka Boračko jezero. U saradnji sa GSS stanicama Gorske službe spačavanja Federacije BiH, GSS stanica Visoko i GSS stanica Mostar, prezentirana je, a potom i realizirana edukacija iz oblasti spašavanja na brzim vodama, kao i trening „skipanja“ raft čamaca za članove koji su već položili ispit za SRT – Rescue3, za spasioca tehničara za spašavanje na brzim vodama. Naši članovi su imali priliku da osjete snagu vode i kompleksnost samog procesa spašavanja unesrećenog iz brzih planinskih rijeka. U ostatku dana uživali smo u raftingu i u ljepotama rijeka Neretve i Rakitnice.

U večernjim satima ekipa GSS stanice Sarajevo i Visoko su napravile nočni zaron na Boračkom jezeru pri kojem su realizirane metode pretrage dna jezera za eventualne potrebe za koje se nadamo da ih neće biti. Ostatak noći spasioci su iskoristili da razmijene razna bogata iskustva svih članova kroz razne ekspedicije i pohode, kao i akcije spašavanja u kojima su učestvovali.

Ovom prilikom želimo se zahvaliti svim spasiocima i članovima GSS stanica Sarajevo, Visoko i Mostar koji su prisustvovali edukaciji, kao i članovima stanice Konjic koji su nam došli u posjetu, ali su zbog već ranije preuzetih obaveza bili spriječeni da nam se pridruže. Posebnu zahvalu dugujemo Instruktoru Prelić Mehmedu iz stanice Visoko kao i gospodinu Tiganj Ersanu koji su uspješno realizirali ovu edukaciju za nove članove sekcije za spašavanje na vodi i pod vodom, kao i redovan trening SRT spasilaca GSS stanice Sarajevo.

Na kraju riječi hvale upučujemo Kantonalnoj upravi civilne zaštite KS, direktoru Džihić Samiru na razumijevanju, podršci i svjesnosti o važnosti ovakvih obuka za sistem zaštite i spašavanja, također zahvaljujemo i pomoćniku direktora KUCZ gospodinu Medić Mirsadu, koji je organizirao i ustupio opremu za spašavanje i čamce za rafting, a sve u cilju dobre organizacije i usavršavanja ljudstva u sistemu zaštite i spašavanja građana Kantona Sarajevo i šire.

Vaš GSS Team...

Facebook