13.05.2021 godine, četvrtak, GSS - stanica Sarajevo je u jutarnjim satima dobila obavijest od policije da se muška osoba srednje životne dobi uputila u kanjon Rakitnice u petak 07.05.2021. godine u popodnevnim satima.
Porodica je prijavila nestanak policiji, koja je obavijestila operativni centar Kantona Sarajevo kao i GSS Stanicu Sarajevo. Također su obaviještene PU Konjicu kao i GSS Stanica Konjic. Stanica Sarajevo je odmah po pozivu uputila dva potražna Tima na teren koji pretražuju rejon od ulaza u kanjon do kolibe ispod Bobovice. Akciju spašavanja otežava vodostaj rijeke Rakitnice, kao i gusta magla koja se spustila u kanjon. Sam kanjon Rakitnice je izuzetno zahtjevan i za prolazak cijelog kanjona je potrebno od tri do pet dana uz korištenje adekvatne opreme. Ukoliko današnja potraga ne da rezultate u narednim danima će se organizovati opsežna potraga na cijelom dijelu kanjonja Rakitnice.

14.05.2021 godine, petak, nastavljena je potraga za nestalom osobom u kanjonu Rakitnice.
Na teren je izašlo devet Timova, raznih specijalnosti, Timovi za spašavanje na vodi i pod vodom, Timovi za kopnenu podršku, Timovi sa dronovima. Plan je da se iz više pravaca napravi prilaz prema kanjonu te da se u toku dana pregleda i pretraži veći dio samog kanjona.
Samu potragu otežavaju teški vremenski uslovi, kiša, magla, susnježica i hladnoća.

15.05.2021 godine, petak - u popodnevnim satima je završena potraga u kanjonu Rakitnice.
Okončana je potraga za nestalom osobom u rejonu kanjona Rakitnice. Tim za spašavanje na vodi i pod vodom je u koritu kanjona Rakitnice pronašao nestalu osobu za koju se nakon pristupa ustanovilo da ne daje znakove života. Nako što je obaviještena nadležna policijska stanica i dežurni tužilac krenulo se sa izvlačenjenjem tijela unesrećenog kroz izuzetno težak i nepristupačan teren. Izvlačenje je završeno u 18:09h.
Podsjećamo da je akcija za unesrećenim pokrenuta jučer i da je jutros na teren izašlo devet timova koji su pretraživali kanjon iz više pravaca. Učešće u ovoj akciji su uzele sljedeće GSS Stanice: Organizator i nosilac akcije GSS Stanica Sarajevo, GSS Konjic, SRK Neretva, GSS Trebević, dok su i ostale stanice GSS FBiH bile u pripravnosti.

Vaš GSS Team - stanica Sarajevo
#cuvajtesepazitese

Facebook