Proteklog je vikenda (11. - 13.06.2021. godine) na obalama rijeke Krivaje u okolini Zavidovića, u organizaciji GSS FBiH, proveden završni vikend osnovnog ljetnog kursa.

Put za buduće spasioce traje nekoliko godina, a počinje sa završnim kursom Ljetnih tehnika u organizaciji Gorske službe spašavanja Federacije BiH. Taj put je zvanično započelo osam članova Stanice Sarajevo – sada već sa statusom pripravnika-spasioca. Protekla četiri vikenda oni su upoznavali osnovna znanja i vještine potrebne budućim spasiocima, počevši od čvorova i štandova do teorije organizacije akcije. Svoja znanja su pokazali na obali rijeke Krivaje u blizini Zavidovića gdje su u nedjelju 13. juna izvodili završnu vježbu pod budnim okom instruktora. U sklopu vježbe kandidati su izvršili potragu za "unesrećenim", spustili ga štafetno niz strm teren, te napravili tirolsku priječnicu preko kanjona Krivaje te markiranta transportovali na drugu stranu.
Nakon analize vježbe upriličena je dodjela diploma, ne samo za nove pripravnike već i za instruktore i spasioce koji su svoja zvanja dobili u ranijem periodu.

Vaš GSS Team - stanica Sarajevo
#cuvajtesepazitese

Facebook