• Redovno zimsko dežurstvo Gorske službe spašavanja - Stanice Sarajevo na Bjelašnici započelo je u toku Olimpijade Sarajevo 1984. godine i održava se uz povremene prekide (ratna dešavnja) do danas tj. preko 35 godina.
 • Kroz sve to vrijeme, GSS pruža prvu pomoć na terenu i transportuje unesrećene do zdravstvene službe, tj. do baze Hitne nedicinske pomoći (HMP) u podnožju planine Bjelašnice, a u toku skijaške sezone. HMP nastavlja sa transportom unesrećenih do KUM-a (Klinika urgentne medicine).
 • Kroz vrijeme provedeno na skijalištu postignuta odlična koordinacija, saradnja i povezanost GSS-a i Hitne medicinske pomoći, kao i kompanije ZOI – 84 i MUP-a Kantona Sarajevo.
 • Može se reći da tokom više od trideset godina i mnogobrojnih intervencija nije bilo pogrešaka koje bi pogoršale stanje unesrećenih, iako su tu pomoć pružali i pružaju gorski spasoci, koji većinom nisu zdravstvene struke, ali su svojim stalnim obukama i treninzima u mogućnosti obavljati ovakve zahtjevne intervencije i transporte.
 • Obuka iz prve pomoći vrši se u saradnji sa Zavodom za Hitnu medicinsku pomoć, kao i unutar same stanice sa doktorima članovima GSS-a, koji u sklopu redovnih aktivnosti pružaju edukativne i savjetodavne smjernice za rad svih članova Stanice u sklopu medicinske komisije GSS - Stanice Sarajevo.
 • Unutar priprema za ski sezonu pored edukacije iz prve pomoći spasioci prođu obuku i provjeru iz:
 • alpskog skijanja - skijanja po uređenim i neuređenim terenima;
 • vožnje AKI čamca;
 • vožnje motornih sanki;
 • spašavaanje sa vertikalnog transporta i sa ski liftova;
 • preventivni pregled staza i puteva kao i jama koje su locirane u blizini staza i njihovo obilježavanje, prije nastupa sezone;
 • mjere za otklanjanje tehničkih rizika i opasnosti.
 • Vožnja motornih sanki – svake godine se osposobi više članova za vožnju motornih sanki. Stanica posjeduje pet motornih sanki te se 20 do 30% intervencija riješi sa njima, a asistencija motornim sankama na povredama je u 90% slučajeva.
  Staze na Bjelašnica nisu prilagođene za vožnju motornih sanki od Babinog dola pa do samog vrha planine sem staze K1 i tehnološkog puta te smo po ovom pitanju jako oprezni pri izvođenju asistencija i spašavanja motornim sankama.
 • Vježba vertikalnog transporta se izvodi minimalno jednom godišnje na Bjelašnici - lokalitet Babin do. Ovakve vježbe se provode sa ciljem uigravanja timova i usklađivanja opreme za spašavanje sa žičara, a prateći svjetske standarde koji vladaju u oblasti spašavanja. Provođena kroz timove spomenuta vježba je uključila skoro sve aktivne članove GSS - stanice Sarajevo.

ANALIZE INTERVENCIJA

 • Podaci za analizu se uzimaju iz standardnih izvještaja o akcijama spašavanja koje se ispunjavaju za svaku nesreću i akciju, te arhiviraju u dokumentaciji GSS - Stanice Sarajevo.
 • Podatke o nesreći u formular upisuje vođa akcije.
 • Podaci se prenose u elektronsku formu te obrađuju za potrebe izvještavanja.
 • Na osnovu ukupnih 132 dana skijaške sezone 2021/22 na planinama Bjelašnica i Igman u narednim slajdovima ćemo vidjeti prikaz:
 • ukupnog broja povreda,
 • vrste zadobivenih povreda,
 • lokacije povrede,
 • vremenski intervali povreda i
 • dobno-spolna struktura unesrećenog.

Ukupan broj povreda 180

 Mjesečni prikaz povreda

Vrste zadobivenih povreda

Vrsta povrede

Prikaz lokacije povreda

Prikaz lokacije povreda

Spolna struktura

Spolna struktura

Vremenski period

Vremenski period

Poređenje prošlogodišnje i ovogodišnje povrede po mjesecima

Poređenje povreda po mjesecima

Poređenje po sezonama

Ukupan broj povreda po sezonama

ZAKLJUČAK:

-Evidentno je povećanje broja povreda gledano kroz analizu zadnje tri sezone. Sa povećanjem posjetilaca i skijaša taj rast od 14% u odnosu na sezonu 20/21 nije zabrinjavajući iako je sezona trajala približno isti broj dana.

-Kako je januar mjesec i najposjećeniji u ski centru Bjelašnica-Igman tako je i broj povreda najveći u ovom mjesecu. Iako po detaljnoj evidenciji koju vodimo i imamo u digitalnoj i print formi evidentan rast povreda je bio i u vrijeme novogodišnjih praznika.

-Kao ekstremni dan na Bjelašnici po pitanju rada službe izdvajamo 12.02.2022. god. Taj dan smo imali 7 (sedam) povreda na samom skijalištu. Ostali dani vikenda u špici sezone su bila uobičajeni sa 5 do 6 povreda.

- Vrste povreda prikazane na grafikonu iznad nam govore uobičajnu strukturu povreda u kojima više od 50% pripada povredama donjih ekstremiteta, 109 povreda ili 61% od ukupnog broja. Zabrinjavajući je broj povreda glave, 15 povreda (od toga par jako teških), što nam govori da nenošenje zaštitne opreme – skijaške kacige – predstavlja problem jer je alarmirajući broj i postotak povreda na terenu. Plan je edukativno i preventivno djelovanje prije početka sljedeće skijaške sezone.

- U ranim jutarnjim satima imamo najmanji broj povreda, iako nije zanemariv, a kako vrijeme provedeno na stazama odmiče te i umor skijaša/bordera, pokazuje nam da fizička spremnost i umor proporcionalno utiče i na broj povreda na kraju dana. Ovdje možemo spomenuti i stanje na stazama odnosno njihovu istrošenost pri samom kraju dana. Tako da ove dvije navedene stavke i donose najveći broj intervencija je u poslijepodnevnim satima od 14 sati.

-  Prosjek od 1,4 povreda po danu nam daje za pravo da izvedemo zaključak da pravovremenom pripremom za izlazak na ski staze uveliko može smanjiti ovaj broj.
Proširenje kapacicteta staza će smanjiti broj povreda.
Bolja infrastruktura i mehanizacija koja je planirana za sezone koje su ispred nas će uticati na smanjenje povreda.
Bolje obilježavanje, označavanje i ukazivanje na opasna mjesta može smanjiti broj povreda.

Na kraju ćemo izdvojiti podatak da je 55 spasilaca operativaca dalo podršku u ovoj sezoni, da smo svih 132 dana bili maksimalno spremni i svjesni obaveza i izazova koji su ispred nas.
Ukupno provedenih dnevnih dežura je 835 računajući dan/spasilac proveden na terenu (u prosjeku je svakog dana na dežuri bilo 6,32 spasioca).
GSS Stanica Sarajevo je za vrijeme zimske sezone potrošila 3175 litara goriva za prevoz spasilaca te za motorne sanke koje se bile interventne i u službi spašavanja na Bjelašnici.

Vaš GSS Team - stanica Sarajevo
#cuvajtesepazitese

Facebook